MENÜ

Jesco
Vom Matterhorn
 

 

A rottweiler tömör testű, csupa izom és bármelyik kutyafajtával felveszi a versenyt, ha őrző-védő munkáról van szó. Őrző-védő munkára sok kutyafajta alkamas.

Az őrző-védő kutya feladata, hogy az embert többszörösen felülmúló érzékszerveivel, testi gyorsaságával, ügyességével, erejével és kitartásával segítse a szolgálatot teljesítő embert. 

A kutya növeli az ember biztonságérzetét: megállítja és feltartóztatja a menekülő embert, ugatással jelzi, ha észlel valamit, védelmezi gazdáját a váratlan támadások ellen. 

Ahhoz, hogy egy kutya alkalmas legyen őrző-védő szolgálatra, a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie: bátorság, virtus, vakmerőség, keménység, védőösztön, harci vágy, temperamentum, rámenősség. 
Ezekkel a tulajdonságokkal a rottweiler mind rendelkezik.

A rottweiler  fekete, cser színű rajzolattal. A római légiókat kísérő hadikutyák egyenes leszármazottja.

Egyesek szerint némileg keveredett a német juhászkutyával is, így azután egészen kivételes képességekkel megáldott fajta lett belőle. Értelmes, eleven, bátor és engedelmes kutya. Feltétlenül lehet rá számítani minden veszélyhelyzetben.

Mielőtt rottweiler vásárlásra vagy örökbefogadásra adnánk a fejünket, nem árt alapos önvizsgálatot, és némi környezettanulmányt tartanunk. Vajon tényleg képesek vagyunk a rottweiler számára megfelelő, némileg speciális életkörülményeket biztosítani? És persze az sem mellékes, hogy mi hogyan jövünk majd ki a kutyával. 

Mielőtt döntenénk, érdeklődjünk több lelkiismeretes tenyésztőnél, tudjunk meg mindent a rottweiler személyiségéről és a fajta jellemzőiről. A rottweiler csak olyan ember mellé való, aki képes és hajlandó megadni a neki kijáró tiszteletet, emellett elegendő időt és energiát tud fordítani a kutya képzésére is.

Másfelől azt is kijelenhetjük, hogy a rottweiler nem egyszerű eset, kezdő kutyatartóknak nem a legszerencsésebb választás. Csak azoknak ajánlható nyugodt szívvel, akik rendelkeznek némi jártassággal, lelkiismeretesen kitanulmányozták a fajta főbb jellemvonásait, és élkötelezik magukat egy olyan kutya mellett, aki rengeteg nevelést és odafigyelést igényel.

Mielőtt a rottweiler mellett döntenénk, tegyünk fel magunknak néhány kérdést: 
Lesz elég időnk a kutyára?

A rottweiler kölyöknek rengeteg figyelemre és gondoskodásra, ápolásra és gondozásra, tanításra lesz szüksége. 
A rottweiler kiskutya olyan, mint egy kisgyerek, sőt, felnőtt korában is olyan marad. Vagyis egész életében ránk lesz utalva, mindig igényli majd a  gondoskodásunkat. 

Naponta kétszer etetni, legalább ugyanennyiszer sétáltatni, és napjában többször is tréningezni kell. A rottweiler fokozottan igényli a szeretetet, a családi kiruccanásokat, imád kocsikázni és emberek közt lenni, de ehhez engedelmes, szófogadó kutyát kell belőle nevelni.

Ne lepődjünk meg, ha a lakásba zárt, vagy kutyaházhoz, kerítéshez láncolt kutyánk átrendezi a bútorokat, vagy extra kerti munkákat végez.... 
A rottweilernek tér kell, saját felségterület és szabadság. 
Nagyon szeret apportírozni, messzire hajított labdák után szaladni, játszani, de ezt csak egy nagyobb udvaron tudja megtenni. 
A rottweiler nem önjáró, sose engedjük el szabadon!

A rottweilernek tudnia kell, ki az úr a háznál. Másfelől a rottweiler kimondottan intelligens kutya, és igényli is a hasonló szellemi közeget.

A rottweiler kiegyensúlyozott, aktív és strapabíró, fizikailag és morálisan is jó erőben lévő embernek való. A sikeres és örömteli kapcsolat kulcsa a kutyatartásban való jártasság, és a felelősségvállalás egy olyan jószág iránt, aki kiérdemli a tiszteletet és a megértést. 
A rottweiler bizony kissé makacs, és a szomszédsággal sem egyszerű elfogadtatni az új családtagot, de előbb-utóbb mindenki szívébe zárja ezt az intelligens, odaadó és hűséges kutyát.

 

 


 

Forrásanyag : internet /Rottweilerklub.network.hu

 

Asztali nézet